Changement, Stillevens van Delft

In vervolg op de overzichtstentoonstelling Paula Kouwenhoven, een leven voor de Kunst presenteert Land Art Delft vanaf 15 januari de expositie Changement, Stillevens van Delft.

Centraal in deze tentoonstelling staan de stillevens van de Delftse kunstenaars: fotograaf Fleur Halkema, beeldend kunstenaar Rob van Es en schilder Paula Kouwenhoven. Drie verschillende, hedendaagse interpretaties van het stilleven. Inspiratie uit de traditie van het oorspronkelijke stilleven zoals in de 17e eeuw ontwikkeld. Vooral Delftse schilders waren in die tijd koploper in dit genre. Om deze traditie te duiden is er ook een videopresentatie te zien van stillevens van Delftse meesters uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

Het stilleven als thema kent een lange traditie en is een belangrijk genre in de Westerse kunst. Vooral in de zeventiende eeuw was het stilleven een populair onderwerp voor de Hollandse schilders. Een stilleven gaf de kunstenaar de gelegenheid om te laten zien hoe je een klein stukje werkelijkheid zo realistisch mogelijk kon weergeven. Binnen een afgebakende compositie kon de kunstenaar zich helemaal uitleven op het weergeven van de kleurrijke bollende vorm van een vrucht of de glinstering van een glazen vaas. Vakmanschap en aandacht waren volledig gericht op een natuurgetrouwe afbeelding van de waarneembare werkelijkheid.

Voor Paula Kouwenhoven heeft het stilleven al sinds 1973 een andere functie. Het stilleven is dé manier om uitdrukking te geven aan wat haar bezighoudt. En dat is niet de werkelijkheid zo natuurgetrouw af te beelden, zoals de zeventiende-eeuwse collegae ambieerden. Zij wil de kern raken, de essentie van de dingen.

Rob van Es stelt in zijn recomposed stillevens een beeldrijm in sjabloondruk samen op de oude meesters. Maar hij maakt in deze stijl ook oorspronkelijke stillevens.

Fleur Halkema belicht en fotografeert arrangementen van streekproducten uit Midden-Delfland geheel in de stijl en sfeer van de Gouden Eeuw. Dit naar een idee van Flip van der Eijk van Arti Delflandiae.

Deze expositie van Delftse kunstenaars, vertelt het verhaal van de verbinding van Delft en zijn ommeland.

Informatie over deze activiteit:

Kosten

vrij toegang

Datum en tijd

15-01-2023 - 23-04-2023
 

Informatie openingsdagen en -tijden

Te zien op zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur

 

Locatie

Land Art Delft, Rotterdamseweg 205, 2629HD Delft
 

Extra informatie

Organisator Land Art Delft

Deel deze activiteit