KaleidoScape Midden-Delfland

Een caleidoscopisch beeld van vergezichten
Flip van der Eijk, Rob van Es, en Boudewijn Ruigrok werken samen aan een totaalkunstwerk van poëzie, beeldende kunst en muziek. Het vertelt aan de hand van de horizon het verhaal van Midden-Delfland als ‘land in de stad’.

Een project in wording

Iedereen kent Panorama Mesdag van Scheveningen. Midden-Delfland heeft met een beetje geluk binnenkort zijn KaleidoScape Midden-Delfland. Een combinatie van beeldende kunst, muziek en poëzie. Het project is een initiatief van Stichting Arti Delflandiae. De stichting wil met kunst het verhaal van het landschap van Midden-Delfland vertellen. KaleidoScape Midden-Delfland past daar precies bij.

Dit is de inspiratie

Aan de basis staat het gedicht ‘Het Land in de Stad’. Flip van der Eijk (geboren en getogen in Schipluiden, Midden-Delfland) schreef dit gedicht in 2021 als inzending aan het Rederijkersfestival[1] in de Kasteeltuin Keenenburg, Schipluiden. De jury beloonde het gedicht met de eerste prijs. Citaat uit het juryrapport:

‘Een gedicht als een caleidoscoop van vergezichten […] zet ons gebied kernachtig neer […]’.

Deze vergelijking met een caleidoscoop inspireerde de schrijver dit te gebruiken als vrije vorm voor een mogelijke samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines rond het gedicht. Met het gedicht als basis groeide het idee naar een samensmelting met beeldende kunst en muziek tot een multidisciplinair kunstwerk. Eerdere samenwerking met respectievelijk Rob van Es, beeldend kunstenaar, en Boudewijn Ruigrok, componist, inspireerde Flip tot de verdere uitwerking en motivatie voor het idee. Beide kunstenaars zijn bovendien in wonen en werken verbonden met Midden-Delfland en Delft.

Het gedicht heeft zes coupletten. Het getal zes werd daarmee het ritme voor het vervolg. De vormen van de sjabloondruk en minimal music geven beide een taal om met het gedicht het caleidoscoopeffect te verbeelden en verklanken.

______________

[1] De Rederijkerskamers ontstonden in de zestiende eeuw in Nederland. Amateurdichters en voordrachtkunstenaars gingen zich toen organiseren in verenigingen. In Schipluiden werd in 1562 een rederijkerskamer gevormd met de naam Het Rosmareyn. De wijk Rozemarijn herinnert nog aan deze naam. Jongelieden kwamen in de wintermaanden bij elkaar om te dichten in herberg De Vergulde Valck. Men vermaakten elkaar en het publiek met gedichten en toneelspel. En hadden natuurlijk plezier aan de tap. Toen de kerk de bijeenkomsten van de Rederijkers verbood, kregen zij gastvrijheid op Kasteel Keenenburg. In 1711 waren in Schipluiden de laatste rederijkersfeesten. (Bron Historische Vereniging Oud-Schipluiden).

 

Dit is het plan

KaleidoScape Midden-Delfland wordt opgebouwd uit zes panelen op frames met veelkleurige sjabloondrukken van kunstenaar Rob van Es: een steeds wisselend landschap met een verstedelijkte horizon. De panelen staan straks in een halve cirkel opgesteld. Voor die halve cirkel speelt klarinet-sextet Caeckelbont uit Schipluiden een muziekstuk dat componist Boudewijn Ruigrok voor dit project gaat componeren. Daarbij draagt Flip van der Eijk zijn gedicht ‘Land in de Stad’ voor. Met deze poëtische ode aan Midden-Delfland is het allemaal begonnen. De panelen en muziek zijn op dit gedicht geïnspireerd. KaleidoScape Midden-Delfland moet vanaf zomer 2024 een reizende voorstelling worden. Op verschillende plekken in de regio wordt dan de bijzondere relatie benadrukt tussen Midden-Delfland en de stadse bedrijvigheid om het gebied heen.

Dit is het proces

KaleidoScape Midden-Delfland is nog lang niet klaar. De blauwdruk ligt er, Flip van der Eijk, Rob van Es en Boudewijn Ruigrok zijn aan het schetsen, bedenken en uitproberen. Met steun van sponsoren kan dit een evenement worden dat het bijzondere landschap van Midden-Delfland nadrukkelijk op de kaart zet. Vanaf de zomer 2024 wordt KaleidoScape Midden-Delfland gepresenteerd op diverse podia in Midden-Delfland en de omliggende steden. Op dit moment lopen hiervoor serieuze gesprekken met diverse partijen. Houdt deze website in de gaten voor regelmatige updates en de actuele agenda.

Informatie over deze activiteit:

Datum en tijd

01-01-2024 - 21-12-2024
 

Locatie

-
 

Extra informatie