KaleidoScape Midden-Delfland
Een caleidoscopisch beeld van vergezichten
Flip van der Eijk, Rob van Es, en Boudewijn Ruigrok maakten samen een totaalkunstwerk van poëzie, beeldende kunst en muziek. Het vertelt aan de hand van de horizon het verhaal van Midden-Delfland als ‘land in de stad’.
Dit is de inspiratie
Aan de basis staat het gedicht ‘Het Land in de Stad’. Flip van der Eijk (geboren en getogen in Schipluiden, Midden-Delfland) schreef dit gedicht in 2021 als inzending aan het Rederijkersfestival[1] in de Kasteeltuin Keenenburg, Schipluiden. De jury beloonde het gedicht met de eerste prijs. Citaat uit het juryrapport:
‘Een gedicht als een caleidoscoop van vergezichten […] zet ons gebied kernachtig neer […]’.
Deze vergelijking met een caleidoscoop inspireerde de schrijver dit te gebruiken als vrije vorm voor een mogelijke samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines rond het gedicht. Met het gedicht als basis groeide het idee naar een samensmelting met beeldende kunst en muziek tot een multidisciplinair kunstwerk. Eerdere samenwerking met respectievelijk Rob van Es, beeldend kunstenaar, en Boudewijn Ruigrok, componist, inspireerde Flip tot de verdere uitwerking en motivatie voor het idee. Beide kunstenaars zijn bovendien in wonen en werken verbonden met Midden-Delfland en Delft.
Het gedicht heeft zes coupletten. Het getal zes werd daarmee het ritme voor het vervolg. De vormen van de sjabloondruk en minimal music geven beide een taal om met het gedicht het caleidoscoopeffect te verbeelden en verklanken.
_____________
[1] De Rederijkerskamers ontstonden in de zestiende eeuw in Nederland. Amateurdichters en voordrachtkunstenaars gingen zich toen organiseren in verenigingen. In Schipluiden werd in 1562 een rederijkerskamer gevormd met de naam Het Rosmareyn. De wijk Rozemarijn herinnert nog aan deze naam. Jongelieden kwamen in de wintermaanden bij elkaar om te dichten in herberg De Vergulde Valck. Men vermaakten elkaar en het publiek met gedichten en toneelspel. En hadden natuurlijk plezier aan de tap. Toen de kerk de bijeenkomsten van de Rederijkers verbood, kregen zij gastvrijheid op Kasteel Keenenburg. In 1711 waren in Schipluiden de laatste rederijkersfeesten. (Bron Historische Vereniging Oud-Schipluiden).
Het kunstwerk gepresenteerd
KaleidoScape Midden-Delfland begint met de voordracht van het gedicht ‘Het Land in de Stad’ door Flip van der Eijk. Daarbij staan in een cirkelboog de zes sjabloondrukken van kunstenaar Rob van Es: een steeds wisselend landschap met een verstedelijkte horizon. Voor de sjabloondrukken speelt vervolgens het klarinet-sextet Caeckelbont uit Schipluiden compositie die Boudewijn Ruigrok voor dit project schreef.
De ‘rijm’ van een totaalkunstwerk
In KaleidoScape rijmt het gedicht met de wisselende kleuren en patronen van de sjabloondrukken en met de wisselende ritmepatronen van de muziek, als een caleidoscopische blik langs de horizon.
Het gedicht voert in zes coupletten langs de horizon van Midden-Delfland. Zes scènes maken een 360º rondgang. De horizon is een wezenlijk onderdeel van de identiteit van het landschap en bepaalt ons bij de relatie van stad en land. Een horizon die voortdurend verandert; hoger, dichterbij, interessant, confronterend, …. Een spanningsveld tussen beklemming en geborgenheid.
De sjabloondrukken volgen de coupletten. De horizon telkens op een vaste hoogte als constante waarde. In het landschap ervoor een veelkleurige interpretatie van het groen van de polders.
De muziek is geïnspireerd op ‘New York Counterpoint’ van Steve Reich. New York met zijn Central Park als ‘land in de stad’. De compositie heeft als ondertitel ‘Midden-Delfland Contrapunt’. Een vaste bastoon op tape klinkt het hele stuk door klinkt als de constante entiteit van het landschap. Daarin en daarlangs zijn de natuur en de dynamiek van de horizon te horen in de klarinetten.
-
-
-
-
-
-
-
foto’s Emi Barendse
-
DCMF 29 juli 2024
-
-
foto’s Rob van Es
-
Gemeenteraad Midden-Delfland 5 sep 2024
-
-
Foto’s Jeroen Beelen en Henk Groenendaal
-
Dorpskerk Schipluiden 14 sep 2024
-
-
-
-
KaleidoScape Midden-Delfland te zien en beleven
KaleidoScape Midden-Delfland wordt gepresenteerd op diverse podia in Midden-Delfland en de omliggende steden. Inmiddels beleefden meer dan 300 mensen de live-uitvoering van het kunstwerk. Bij het Delft Chamber Music Festival en in de Dorpskerk van Schipluiden bij Open Monumentendag. Komende presentaties worden verwacht in onder andere Delft en Maasland. Volg deze website voor regelmatige updates en de actuele agenda.
KaleidoScape Midden-Delfland is mede mogelijk met subsidies en donaties van Gemeente Delft, Gemeente Midden-Delfland, De Schepper Delft Stichting, Beheerstichting Loswal De Bonnen, Familiefonds, Van Mierlo Bouw en Ontwikkeling.
Informatie over deze activiteit:
Datum en tijd
Locatie
Extra informatie
Organisator Stichting Arti Delflandiae