Land Art ‘Hodenpeil’

Op dit moment wordt er bij Schipluiden gewerkt aan een Land Art Project ‘Hodenpeil’, op het landje dat vroeger bekend was als het ‘jongvee-dag terrein’, tegenover de kerk Hodenpijl. De komende weken is Marijke Wijgerinck regelmatig aan het werk te zien als ze Land Art ‘Hodenpeil’, vorm geeft. Verwacht wordt dat het werk eind september gereed is. Leuk om eens te gaan kijken hoe het project zich ontwikkelt.

Land Art is een kunstvorm die uitgaat van en werkt met bestaand landschap. Het jongvee-dag terrein, waar kunstenaar Marijke Wijgerinck nu werkt, heeft een lange geschiedenis. Je kunt je die geschiedenis voorstellen als ‘lagen’ in het landschap. Diep weg zitten nog de sporen van de Romeinse kavels, die ooit voedsel leverden aan het belangrijke Forum Hadrianum (bij Voorburg). In de eeuwen daarna hernam de zee het land en het duurde tot de vroege middeleeuwen voor er opnieuw boerderijen werden gebouwd om kastelen en de groeiende steden in de omgeving van voedsel te voorzien. Na de Reformatie kwam in één van die boerderijen grenzend aan het terrein een Katholieke schuilkerk, waar de schilder Johannes Vermeer zijn huwelijk sloot. De glorietijd van het terrein in de vorige eeuw met de show van glanzend jongvee van boeren uit de wijde omtrek, werd abrupt beëindigd door een grote uitbraak van ‘mond-en-klauwzeer’. Sindsdien ligt het landje er wat verlaten bij, maar de geschiedenis is er nog te wel vinden.

Marijke Wijgerinck werkt met Land Art ‘Hodenpeil’ aan een nieuwe laag van de geschiedenis, die de tijd van nu verbeeldt: een dalend landschap en een rijzende zeespiegel bepalen steeds meer de toekomst van Midden-Delfland. Het platteland is helemaal niet (meer) zo plat en of het een toekomst heeft wordt bepaald door hoe we met de planeet omgaan.

Land Art ‘Hodenpeil’ is een project van Ode aan Midden-Delfland, in samenwerking met de Midden-Delfland Vereniging, de Midden-Delfkrant en Op Hodenpijl.

Informatie over deze activiteit:

Kosten

vrij te zien

Datum en tijd

07-09-2022 - 31-12-2022
 

Locatie

Naast De Levende Buitenplaats Tramkade, Schipluiden
 

Extra informatie locatie

Het vroegere 'Jongveedag' veldje naar de Levende Buitenplaats, tegenover Op Hodenpijl

 

Extra informatie

Type activiteit

 

Alle activiteiten in:

Deel deze activiteit