Feestelijke onthulling van de ‘De Polsstokspringer’

Vanaf zondag 5 november 2023 is de Kern van Den Hoorn een kunstwerk rijker! Die dag wordt om 14:00 uur aan de Hoornsekade, recht tegenover de Tanthofkade ‘De Polsstokspringer’ onthuld! Stichting DNA Den Hoorn nodigt belangstellenden uit bij dit heuglijke moment aanwezig te zijn!

Foto: Joeri Doomernik

De Polsstokspringer

De Polsstokspringer is een ‘mensgroot’ bronzen beeld van kunstenaar Willem Doomernik. Willem woont en werkt al jaren aan de Korte Lookwatering. Tijdens voetbalkampen met de F-jeugd trok hij met de kinderen de polder in en liet ze met een polsstok over slootjes springen. Zo kwam hij op het idee ‘De Polsstokspringer’ in brons te maken. In zijn eerste uitvoering sprong het beeld, van 40cm groot, over de kassen naar een verstedelijkte omgeving. Daarmee verbeelde het de transitie waar Den Hoorn op dat moment middenin zat: de verandering van tuinbouwgebied naar twee mega Vinex wijken en een bedrijventerrein. Die verandering was in 2016 in volle gang toen de bewoners van de Korte Lookwatering en de Woudselaan samen met CultuurStek het eerste festival ‘Van het Kassie naar de Schuur’ organiseerden.

Na het festival stelde een groep buurtbewoners voor het beeld op ware grootte een plaats in het dorp te geven. Kort daarna werd Stichting DNA Den Hoorn opgericht. Zij willen door middel van beeldende kunst het verhaal over Den Hoorn vertellen. De mensen van DNA Den Hoorn hebben gezorgd dat ‘De Polsstokspringer’ binnenkort zijn plek aan de Hoornsekade krijgt! Bovendien hebben zij ‘hem’ een prominente rol gegeven in de Verhalenroute. In een audiotour die via QR-codeborden is te volgen neemt ‘hij’ bezoekers mee door de lange en rijke geschiedenis van Den Hoorn. Je hoort de verhalen van veerkrachtige en wendbare inwoners die zich door de millennia heen steeds hebben aangepast aan voortdurende veranderingen! Daarmee hebben zij gezorgd voor welvaart en vooruitgang. De veerkracht en wendbaarheid zitten in het DNA van Den Hoorn. ‘De Polsstokspringer’ staat symbool voor die veerkracht en wendbaarheid.

Stichting DNA Den Hoorn bedankt al haar sponsoren, de gemeente Midden-Delfland en de vele vrijwilligers. Zij hebben dit project mogelijk gemaakt!

DNA Den Hoorn – de verhalen van Den Hoorn ZH

 

Informatie over deze activiteit:

Kosten

vrije toegang

Datum en tijd

05-11-2023 14:00 - 15:00
 

Locatie

Hoornsekade, Den Hoorn
 

Extra informatie locatie

Hoornsekade, recht tegenover de Tandhofkade

 

Extra informatie

Organisator DNA Den Hoorn

Type activiteit

 

Alle activiteiten in:

Deel deze activiteit