Rondje Melk, in de voetsporen van de Vlaardingse Melkvaart

De Vlaardingse Fluisterboot ANDANTE, het melkmuseum De Zonnehoeve, het ServiceTeam Vlaardingen en Museum Vlaardingen hebben de krachten gebundeld om de geschiedenis van de Vlaardingse Melkvaart levend te houden. Onder de titel Rondje Melk is er voor zaterdag 22 april en zaterdag 22 juli de unieke melktocht Rondje Melk georganiseerd.

Vlaardingen werd bekend als visserijstad, maar rondom de stad waren vele boerderijen waar melk een grote rol speelde. In de stad verschenen grote en kleine melkfabrieken, maar de boerderijen waren over de weg slecht te bereiken. De trekvaart bracht uitkomst: over water kon de melk prima vervoerd worden. De melkbussen werden tot aan de Vlaardingse haven per trekschuit vervoerd, en nabij de Delftseveerweg overgeladen op wagens, die de melk o.a. naar melkfabriek Hollandia brachten.

Het programma in een notendop

Rondje Melk start om 10.30 uur in het Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen. De dag eindigt hier ook om ca. 15.00 uur.

10.30 uur –  Deelnemers verzamelen bij het Museum Vlaardingen (koffie en thee)

11.00 uur – Start wandeling langs de haven richting Vaartweg. Een gids geeft onderweg uitgebreid uitleg over de Vlaardingse geschiedenis.

12.15 uur – Deelnemers gaan aan boord van de ANDANTE en varen via hooilandjes naar het melkmuseum De Zonnehoeve

13.15 uur – Bezoek aan melkmuseum De Zonnehoeve

14.00 uur – De ANDANTE vaart de deelnemers weer terug naar het centrum van Vlaardingen. Deze tocht gaat via de Vlaardingen Driesluizen en eindigt bij de Westhavenplaats nabij vishandel Het Graatje.

14.30 uur – Deelnemers wandelen op eigen gelegenheid terug naar het Museum Vlaardingen

ca. 15.00 uur – Einde programma

Fluisterboor De Andante bij de Vlaardingen Driesluizen

Melkmuseum Zonnehoeve

Belangrijk onderdeel van het Rondje Melk is een bezoek aan het Melkmuseum. Dit museum is gevestigd in Boerderij Zonnehoeve, één van de oudste boerderijen die in dit gebied bewaard is gebleven. Volgens onderzoek staat de boerderij op een huisterp die rond de twaalfde en dertiende eeuw al werd opgeworpen. Van oudsher werd deze boerderij gebruikt voor de productie van melk, boter en kaas voor de nabijgelegen steden. Dit alles wordt hier nu weer zichtbaar gemaakt.

Melkmuseum Zonnehoeve

Informatie over deze activiteit:

Kosten

€ 20,00. Bij de prijs zijn ook inbegrepen de stadswandeling, de retourvaart met de "ANDANTE" en het bezoek aan het Melkmuseum. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Daarnaast is het mogelijk tegen extra betaling van € 10,- een lunch aan boord te reserveren. Vermeld s.v.p. bij uw reservering of u hiervan gebruik wilt maken.

Extra informatie kaartverkoop

Wilt u het Rondje Melk als groepsarrangement boeken, neem dan contact met ons op via boeking@vlaardingsefluisterboot.nl

Datum en tijd

22-07-2023 10:30 - 15:00

Uiterste datum aanmelden / reserveren

22-07-2023
 

Locatie

Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen
 

Extra informatie locatie

Rondje Melk begint en eindigt in Museum Vlaardingen

 
Aanmeldingen voor deze activiteit zijn gesloten.

Extra informatie

Organisator Fluisterboot Andante

Deel deze activiteit