Stillevens uit Delft en Midden-Delfland, een Vierluik

Te zien in Stadskantoor Delft, – en drie andere locaties – een vierluik van Stillevens uit Delft en Midden-Delfland.

Het stilleven is een thema in de schilderkunst, dat is ontstaan in het begin van de zeventiende eeuw. Kunstenaars maakten schilderijen van voedsel op gedekte tafels. Deze ‘maaltijdstillevens’ toonden vooral de rijkdom van de burgerij. Maar de gedetailleerde en waarheidsgetrouwe weergave van etenswaren werd ook een staalkaart van de vaardigheid en het meesterschap van de schilder. Het stilleven is door de eeuwen, tot de dag van vandaag, een vast genre in de beeldende kunst gebleven. Daarbij is het onderwerp niet meer alleen voedsel, maar heel divers. Ook ontwikkelen vorm en verbeelding met de verschillende kunststijlen mee; van zeer natuurgetrouw tot abstract.

De expositie ‘Stillevens uit Midden-Delfland’ in het Stadskantoor Delft is aanleiding voor een ‘vierluik’ van tentoonstellingen rond ‘Stillevens van Delft’. In de voorbereiding ontstond het idee om vier Delftse locaties te verbinden waar kunst met het thema ‘stilleven’ is te zien. In Museum Prinsenhof de Stillevens van Delftse Meesters uit de Gouden Eeuw. Werken die mede inspiratie zijn voor de foto-stillevens ‘Stillevens uit Midden-Delfland’, nu te zien zijn in Stadkantoor Delft. In Bacinol 2 heeft beeldend kunstenaar Rob van Es zijn atelier. Rob maakt met zijn sjabloondruk-techniek een geheel eigentijdse verbeelding van het maaltijd-stilleven. Als vierde en laatste locatie Land Art Delft waar op dit moment een overzichtstentoonstelling is te zien van Paula Kouwenhoven. Deze kunstenaar heeft in haar stillevens het voedsel helemaal losgelaten. Vooral aardewerk is voor haar onderwerp voor compositie en verbeelding van verstilling en schoonheid.

Fleur Halkema, Stilleven met Voedselrijkdom

De serie ‘Stillevens uit Midden-Delfland’ vertelt het verhaal van de voedselrijkdom die het landschap van Midden-Delfland te bieden heeft. Daarmee wordt de waarde van de stad-land-relatie zichtbaar gemaakt. Het ommeland van Delft is historische altijd van groot belang geweest als voedsellandschap voor de stad. We zien dat nu nog aan de straatnamen zoals Boterbrug, Beestenmarkt, De Waag, Warmoezierstraat. Ook vandaag is die relatie er en wordt met de groeiende aandacht voor streekproducten weer sterker. Met de stijl van het stilleven wordt dit op creatieve wijze verbeeld. Deze expositie brengt opnieuw ‘voedsel naar de stad’. ‘Stillevens uit Midden-Delfland’ wil inspiratie en betekenis geven aan de discussie tussen stad en land over de toekomst van ons voedsel en ons landschap.

Informatie over deze activiteit:

Kosten

vrije toegang

Datum en tijd

02-12-2022 - 06-01-2023
 

Informatie openingsdagen en -tijden

maandag tot en met vrijdag, 8.30-17.00 uur

 
 

Extra informatie locatie

Naast de Stillevens uit Midden-Delfland in het Stadskantoor Delft, kunt u nog meer Delftse stillevens bewonderen in Museum Prinsenhof Delft, Atelier Rob van Es in Bacinol 2 en de galerie van Land Art Delft.

 

Extra informatie

Organisator Arti Delflandiae

Deel deze activiteit