Weer Thuis bij de Harmonie

Twee broers uit Maasland speelden hun eerste muziek bij de harmonievereniging van Maasland. Na een ‘klinkende’ carrière van beiden, komen ze nu weer ‘thuis’ bij Harmonievereniging Masalant.

Een Spetterende première van ‘Vijf Gaag-miniaturen’

Afgelopen zaterdag genoot het publiek in een overvolle Oude Kerk van Maasland van een bijzonder concert van Harmonievereniging Masalant. Een concert met speciale gasten en een speciaal geschreven compositie. In het programma de première van ‘Vijf Gaag-miniaturen’ van Boudewijn Ruigrok. Met als gastsolisten Ab Vos, klarinet en Wim Vos, slagwerk.

In de muziek ‘zagen’ we beelden van De Gaag, het riviertje dat al eeuwenlang door Midden-Delfland en Maasland stroomt. ‘Een schuit onderweg, de lisdodden aan de oever, een snaterende waterkip, de mist over het water en uiteindelijk weer thuis in de haven.’

Het was een geweldige avond die werd beloond met een daverend applaus voor orkest, solisten, componist en dirigent. Een mooi programma met de thema’s water en het dorpse thuisgevoel. Er werd met veel plezier en overgave gespeeld door alle groepen van de harmonievereniging. De Blokfluitgroep, het Opleidingsorkest JEM en het ‘grote’ orkest. Zelfs het publiek liet zich muzikaal horen onder inspirerende en enthousiaste leiding van Ab en Wim. Een optreden dat laat zien en horen dat de harmoniemuziek in Maasland springlevend is. Met een groep fantastische muzikanten, aankomend jong talent, inspirerende oud-leden als gastsolist en met nieuw gecomponeerde muziek. Een vereniging waar je bij wil zijn!

Foto’s © Herwin Jan Steehouwer

 

Repetitiedag in De Groene Oase

Op zaterdag 4 februari was het schoolgebouw van De Groene Oase gevuld met klanken van Harmonievereniging Masalant. Het was de repetitiedag voor het komende concert ‘Weer Thuis bij de Harmonie’, op 25 maart in de Oude Kerk van Maasland

Het was een combinatie van hard werken en gezelligheid. Er wordt intensief en geconcentreerd gewerkt. Met tijd voor ontspanning bij de koffie en de lunch. Dan komen ook de reacties van orkestleden. ‘Gezellig en goed om zo meer aandacht aan je eigen partij te besteden’. De dag wordt afgesloten met een drankje in de Pynas. Een dag en een bijzonder project die laten zien dat Harmonievereniging Masalant een waardevolle rol heeft in het muziek- en dorpsleven in Maasland.

Voor het eerst op de lessenaar

Maandag 16 januari stond de compositie ‘Vijf Gaag-miniaturen’ van Boudewijn Ruigrok voor het eerst op de lessenaar bij het harmonieorkest. Na een motivatie over de aanleiding voor dit project door Flip van der Eijk van Arti Delflandiae, is het nu aan dirigent Frank Hendriks. Een verrassende en veelbelovende kennismaking. De compositie gaat 25 maart 2023 in première in de Oude Kerk van Maasland.

Vijf Gaag-miniaturen voor het eerst op de lessenaar

De motivatie voor dit project

De Maaslandse broers Ab en Wim Vos begonnen hun muzikale loopbaan bij de Maaslandse Harmonie (nu Harmonie Masalant, na de fusie met Harmonievereniging Euterpe). Hun vader was dirigent van het orkest, voor de jongens een logische eerste stap in de muziek. Beide broers waren zeer talentvol, studeerden aan het conservatorium en hadden ieder een klinkende carrière. Ze speelden onder andere in Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentieorkest, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag en diverse ensembles. Wim was onder andere ook artistiek leider van Asko|Schonberg, Nederlands Jeugdorkest NJO en hoofd klassieke muziek van Koninklijk Conservatorium Den Haag. De broers speelden ook regelmatig samen in allerlei orkesten en ensembles. Maar ze ontdekten dat zij nog nooit als duo hadden samengespeeld. Reden om nu – als ‘liefhebbers’ – op te treden als duo VosBros. Ab speelt klarinet, van bes- tot basklarinet. Wim speelt slagwerk, van triangel tot marimba. Speciaal voor Ode aan Midden-Delfland – en in bijzonder Maasland als hun geboorteplaats – wordt door Boudewijn Ruigrok een compositie geschreven voor solo-ensemble en harmonieorkest. Daarmee wordt aandacht gegeven aan de cultuur van de harmonie- en fanfareorkesten, ook in deze regio een belangrijk onderdeel van de dorpscultuur en sociale samenhang en van de muzikale ontwikkeling van kinderen. 

‘Jong geleerd, ….’. Uit het familieplakboek van de Familie Vos.

Kennismaking met een bijzondere samenwerking

Afgelopen 17 december heeft het publiek al kunnen kennismaken met deze bijzondere samenwerking van VosBros en het orkest. Swipe hieronder door een fotoimpressie van die avond.

Op deze plaats houden wij u op de hoogte van de voortgang en volgende activiteiten van ‘Weer thuis bij de harmonie’.

Informatie over deze activiteit:

Datum en tijd

25-03-2023 - 31-12-2023
 

Locatie

Maasland
 

Type activiteit

 

Alle activiteiten in:

Deel deze activiteit